Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Ένα ευλαβικό αφιέρωμα στους τρείς ΙΕΡΑΡΧΕΣ , στούς τρείς μεγίστους φωστήρες της Τρισηλίου Θεότητος !

3 IERARXES 2 


Από μία ενδιαφέρουσα αγιογραφία τού Αγίου Όρους

VIDEOs

https://youtu.be/GApgIT6w5Mw


«…Συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα, στον ιερό τούτο χώρο για να τιμήσουμε 3 μεγάλα πνευματικά αναστήματα που έλαμψαν με τη ζωή και το έργο τους στο στερέωμα της Εκκλησίας.

Η σημερινή γιορτή, εκτός από το θρησκευτικό της χαρακτήρα, είναι παράλληλα γιορτή της Χριστιανικής Γραμματείας.

Ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος έζησαν τον 4 μ.χ. αιώνα, σε μια εποχή που δίκαια θεωρείται ο «χρυσός αιώνας» των Χριστιανικών γραμμάτων. Παρόλο που ο καθένας τους έχει την ιδιαίτερη γιορτή του μέσα στο έτος, καθιερώθηκε γύρω στο 1100 μ.χ., επι βυζαντινού αυτοκράτορα Αλεξίου του Κομνηνού, να γιορτάζονται και οι 3 μαζί. Έτσι, δόθηκε ένα τέλος στη διαμάχη που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στους πιστούς, για το ποιος από τους τρείς τους είναι ο ανώτερος.

Νέοι, μαχητικοί, με ήθος και ευγένεια, διάθεση για προσφορά και αγάπη για το συνάνθρωπο, μορφώθηκαν σε μεγάλες σχολές της εποχής τους. Βαθιά φιλία τους συνέδεσε από τα φοιτητικά τους χρόνια.

Αναδείχθηκαν άριστοι, απ΄ όπου κι αν πέρασαν. Καισάρεια, Κων/πολη, Αθήνα, Αντιόχεια, υπήρξαν σταθμοί στη ζωή τους...

+++++++++++++++++++

   Το έργο τους τεράστιο και πολύμορφο. Δεν δίστασαν να πάρουν θέση στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της εποχής τους, δε δίστασαν να συγκρουστούν με τους άρχοντες και τους ανάλγητους πλουσίους, που καταπίεζαν και αδικούσαν, τον φτωχό εργάτη, τις χήρες, τα ορφανά. Η πλεονεξία, η τοκογλυφία, και η αρπαγή είχαν πάρει διαστάσεις επιδημίας. Ο πόνος κάθε αδικημένου, έγινε και δικός τους πόνος...

   Η ριζοσπαστικότητα των 3 Ιεραρχών φανερώνεται και σ΄άλλο σημείο. Απαιτούσαν οι δωρεές που γίνονται στους φτωχούς να μην προέρχονται από αδικία. Ακούμε να λένε:

«Αν παίρνοντας όσα ανήκουν στους φτωχούς, τα δίνεις πάλι στους φτωχούς, καλύτερα είναι ούτε να αρπάζεις, ούτε να δίνεις. Ελεημοσύνη από αδικία δεν γίνεται, ούτε ευλογία από κατάρες, ούτε ευεργεσίες από δάκρυα».

Εξετάζουν τη ζωή από άλλη θεώρηση.

Ο Χρυσόστομος λέει: «Τίποτα στα ανθρώπινα πράγματα δεν είναι κακό, ούτε η φτώχεια, ούτε η αρρώστια, ούτε ακόμα και αυτός ο θάνατος. Αληθινή συμφορά είναι η αμαρτία, είναι η σύγκρουση με το Θεό»....

Ας δούμε όμως και το έργο του καθένα ξεχωριστά. Ο Μέγας Βασίλειος καταγόταν από αρχοντική οικογένεια του Πόντου. Γιός του ρήτορα Βασιλείου και της Εμέλειας, νέος ταλαντούχος με πολύπλευρη μόρφωση, απαρνήθηκε τα πλούτη και τη δικηγορία, και έγινε ένας απλός, μαχητικός Επίσκοπος στην Καισάρεια της Καππαδοκίας.

Πέρα από το πλούσιο συγγραφικό του έργο, 350 επιστολές και πραγματείες, ανέπτυξε και σπουδαίο κοινωνικό έργο.

Γνωστή υπήρξε η «Βασιλειάδα», ένα τεράστιο συγκρότημα φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων, πρωτόγνωρο για την εποχή του με πτωχοκομείο, ορφανοτροφείο, γηροκομείο, λεπροκομείο, στην οποία διέθεσε την περιουσία που κληρονόμησε από τους γονείς του.

Ενδιαφέρουσες και οι παιδαγωγικές του αντιλήψεις. Το περιβάλλον, κατά το Μέγα Βασίλειο, ασκεί μεγάλη επίδραση στη μόρφωση του ανθρώπου, γι΄αυτό πρέπει να προσέχουμε τις συναναστροφές των παιδιών μας. Τονίζει, ότι το μάθημα που γίνεται βίαια, δεν παραμένει στη μνήμη του παιδιού, σε αντίθεση μ΄αυτό που γίνεται με ευχάριστο τρόπο.

Ο Γρηγόριος θεωρείται ο λογοτεχνικότερος από τους Πατέρες της Εκκλησίας. Για την ρητορική του ικανότητα και την πλούσια θεολογική του μόρφωση ονομάστηκε « Θεολόγος». Έγραψε γύρω στα 408 έργα. Σ΄αυτά θεωρεί την αγάπη υψηλότερη απ’ όλες τις αρετές. Πρώτη θέση στα ανθρώπινα αγαθά έχει η Παιδεία. Σκοπός του Σχολείου πρέπει να είναι η διάπλαση Χριστιανικής προσωπικότητας στο παιδί.

Ο Ιωάννης είχε μια υπέροχη ευγλωττία. Τα λόγια του στάζουν μέλι. Δίκαια ονομάστηκε «Χρυσόστομος». Γνώρισμα του Χριστιανισμού γι΄αυτόν είναι η αγάπη, η ειρήνη, και η αλληλοβοήθεια. Στο παιδαγωγικό του έργο «Περί κενοδοξίας και ανατροφής των παιδιών», υποστηρίζει ότι η αγωγή των παιδιών πρέπει ν’ αρχίζει πολύ νωρίς, όταν η ψυχή είναι τρυφερή.

Οι γονείς πρέπει να δείχνουν προσοχή, επιμονή, αλλά και υπομονή στην αγωγή των παιδιών. Πρέπει ακόμα να οπλίζουν τα παιδιά τους με αρετή και ευλάβεια, και να καταπολεμούν την αγνωμοσύνη πρός το Θεό. Σκοπός του ανθρώπου για το Χρυσόστομο είναι ο αγώνας για την ψυχική τελείωση.

Οι 3 Ιεράρχες, φώτισαν, δίδαξαν ,άνοιξαν νέους ορίζοντες και πρόσφεραν τη ζωή τους για τα Ελληνοχριστιανικά Ιδανικά.

Στην εποχή μας, όπου ο κόσμος φοβάται την πυρηνική απειλή και το κακό έχει αλλοτριώσει τον άνθρωπο και τις κοινωνίες, το έργο των 3 Ιεραρχών αποτελεί το καταφύγιο του σύγχρονου ανθρώπου. Η παιδεία τους παραμένει πάντα επίκαιρη και σύγχρονη.

Το έργο τους ήταν και είναι μια ακριβή κληρονομιά σε όλη τήν ανθρωπότητα...

 

( από μια γιορτή σε Εκπαιδευτικό ίδρυμα )

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: